******************************************************************************************************************************************
Bu Sitedeki Tüm Yazılar Ücretsizdir. Sadece Sizden İstediğimiz "Allah Bu Siteyi Hazırlayandan Razı Olsun" Amin... Demenizdir.
************************************************************************************************************************************ www.odeveson.blogspot.com adresindeki yazı ve makalelerin Kaynak göstermeksizin Tamamı veya Bir Kısmının KOPYALANMASI YASAKTIR.
22 Aralık 2008 Pazartesi Gönderen admin
Güneş Sistemi


Günes sistemi, Günes ve uydulari ile birlikte gezegenler, kuyruklu yildizlar ve meteor akimlari da dahil olmak üzere, onun etrâfinda dönen gök cisimleri. Günes ve günes çevresinde dolanan gök cisimlerinden meydana gelir. Günes sisteminde gezegen, uydu, kuyruklu yildiz ve meteor bulunur. Günes sisteminin olusumu ile ilgili en çok bilinen teori Kant-Lapslace teorisidir.
Bu teoriye göre günes sistemi önce bir nebula (kizgin gaz kütlesi) idi. Daha sonra nebula sogudukça küçüldü ve ekseni etrafindaki dönme hizi artti. Böylece merkez kaç kuvvetinin etkisiyle günesten kopan parçalar uzaya yayildi.
Günes Sistemi’nde bulunan bütün gök cisimleri Günesin çekim etkisi altindadir ve onun etrafinda dönerler. Bu hareket, odak noktalarinin birinde Günes yer alan elips seklindeki bir yörünge üzerinde olmaktadir. Günes Sistemi, bütünüyle ve ayni yönde dönen bir disk seklinde hareket halindedir. Günes Sistemi’nin çapi yaklasik 30 isik yili kadardir. Günes sisteminde Dünyadan baska 8 gezegen vardir. Bunlar;
Günes sistemindeki gezegenler ve Dünyaya göre büyüklükleri
Merkür (Utarit) 0.4
Venüs (Zühre) 0.95
Dünya (Yer) 1
Mars (Merih) 0.5
Jüpiter (Müsteri) 11
Satürn (Zühal) 9.5
Uranüs 4
Neptün 4
Plüton 0.2
Günes: Günes Sistemindeki 200 milyar yildizdan birisi olan Günes kütlesi sicak gazlardan olusan ve çevresine isi ve isik yayan bir yildizdir.
Günesin çapi dünya çapinin 110 kati (1.4 milyon km), hacmi 1.3 milyon kati ve agirligi 333.000 kati kadardir. Günesin yogunlugu ise Dünyanin yogunlugunun ¼’ü kadardir. Günes kendi ekseni etrafinda saatte 70 000 km hizla döner. Bir turunu ise 25 günde tamamlar.
Günes % 75 hidrojen, % 20 helyum ve % 5’de diger elementlerden olusur. Güneste hidrojenin helyuma dönüsmesi sirasinda (füzyon - erime birlesme) büyük bir enerji ortaya çikar. Saniyede 600 milyon ton hidrojen helyuma dönüsür. Buda her saniye Günesin 4.5 milyon ton hafiflemesine yol açar. Günesteki füzyon olayi sonucunda kizil kirmizimsi bir alev 15-20 bin km yükselir ki bu olaya Günes Firtinasi denir. Bu bilgilere bakarak günün birinde Günesin çevresine isi ve isik yayamayacagini ve dolayisi ile yeryüzünde yasamin sona erecegini düsünebiliriz. Ancak bu çok uzun yillar sonra olacak bir olaydir.
Günesin yüzey isisi 6 000 °C ve merkezindeki isi ise 1.5 milyon °C’dir. Günesten çikan enerjinin 2 milyonda birlik kismi yeryüzüne ulasir. Günes’in üç günde yaymis oldugu enerji, Dünya’da bilinen bütün petrol, kömür ve ormanlardan elde edilecek enerjiye esittir. Günes isinlari 8.5 dakikada yeryüzüne ulasir.
Günes Sistemindeki Gezegenlerin Özellikleri
1. Bütün gezegenler elips seklinde bir yörüngede hareket ederler. Hizlari ve yörünge uzunluklari farklidir. Yörüngeleri birbirleri ile kesisir.
2. Gezegenler hem Günes etrafinda hem de kendi ekseni etrafinda dönerler.
3. En küçük gezegen Plüton, en büyük gezegen ise Jüpiter’dir.
4. Günes'e en yakin gezegen Merkür, bilinen en uzak gezegen ise Plüton’dur.
5. Dünya’ya en yakin gezegen Venüs’tür.
6. Dünya’nin 1, Mars ve Neptün’ün 2, Uranüs’ün 6, Satürn’ün 10 ve Jüpiter’in 12 uydusu vardir. Merkür ve Plüton’un uydusu yoktur.
7. Günes'e yakin olan gezegenler daha hizli, uzak olan gezegenler ise daha yavas hareket ederler. Uzak olan gezegenlerin yörüngeleri daha uzun oldugu için Günes etrafindaki dönüslerini daha geç tamamlarlar.
8. Bütün gezegenler hem kendi, hem de Günes etrafinda batidan doguya dogru dönerler.
9. Bütün gezegenlerin yörünge düzlemleri, Günes'in ekvator düzlemi içinde yer alir.
10. Bütün gezegenlerin eksenleri ile yörünge düzlemleri arasinda egiklik vardir.
11. Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün gibi gezegenlerin yogunluklari küçük gezegenlere göre daha azdir. Bunun nedeni büyük gezegenlerin bilesimlerinin daha hafif maddelerden olusmasidir
Googleda AraGoogle da bu haberi ara
Etiketler:

ECBanner bloggping TurkeyRank.Com - Pagerank Servisi pagerankonline.de - Pagerank Anzeige ohne Toolbar On our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.com
Seo Memurvadisi Backlink Austausch ECBannerFree Automatic Backlinks Free Automatic Backlinks Free Automatic BacklinksFree Automatic Backlinks Free Automatic BacklinksFree Automatic Backlinks
Bu sitedeki yazılar telif hakkları göz önüne alınarak yayınlanmaktadır. Kaynak göstermeksizin Tamamı veya Bir Kısmının KOPYALANMASI YASAKTIR. yayınlanan bu makale ve eserlerin hak sahipleri herhangibir nedenle telif hakkı idda ederlerse ve bizce uygun görülmesi halinde (gerçeklik esası olması dahilinde) bize lütfen mail atsınlar (ozkan@mail.nu) en kısa sürede eserleriniz sitemizden kaldırlır. © 2008 www.odeveson.blogspot.com