******************************************************************************************************************************************
Bu Sitedeki Tüm Yazılar Ücretsizdir. Sadece Sizden İstediğimiz "Allah Bu Siteyi Hazırlayandan Razı Olsun" Amin... Demenizdir.
************************************************************************************************************************************ www.odeveson.blogspot.com adresindeki yazı ve makalelerin Kaynak göstermeksizin Tamamı veya Bir Kısmının KOPYALANMASI YASAKTIR.

Yer Fıstığı nasıl yetiştirilir?, Yer Fıstığı nerede yetiştirilir?

10 Nisan 2011 Pazar Gönderen admin
Yerfıstığı Nerede Yetişir
Sıcak iklim bitkisidir. Yağ ve çerez bitkisidir. Marmara, Ege ve Akdeniz bölgesinde yetiştirilir. Üretimin %90’ını Akdeniz Bölgesi karşılar.
Yer Fıstığı - Yer Fıstığı Nedir - Yer Fıstığı Yetiştiriciliği

1. TANIMI VE ÖNEMİ

Baklagillerden olan yerfıstığı, meyvelerini toprak altında
meydana getirmesiyle diğer bitkilerden farklılık gösterir. Bileşiminde ortalama

%25 protein, %46 yağ, %16 karbonhidrat ve %5 mineral madde bulunur. Meyveleri
fosforca zengin, amino asitlerden "cystine" içermektedir. Aynı zamanda zengin
bir B vitamini kaynağı olup, az miktarda da A, C, D ve E vitaminlerini
bünyesinde toplamaktadır. Yerfıstığı yağı yemeklik olarak katı ve sıvı halde
kullanıldığı gibi ballık konserveciliğinde, bisküvi, pasta, şekerleme ve sabun
yapımında da kullanılır. Daneleri ezilmek suretiyle fıstık ezmesi yapılır.
Yerfıstığının hayvan beslenmesinde de önemi büyüktür. Baklagil bitkilerinden
olan yerfıstığı toprağı azotça zenginleştirir ve kendisinden önceki bitkiye
verilen gübreden iyi bir şekilde faydalanır. İyi bir münavebe bitkisi olup,
sonraki bitkilere otsuz, kabartılmış ve havalanmış bir toprak bırakır.



3. YETİŞTİRME TEKNİĞİ


3.1 Ekim Nöbeti


Yerfıstığı hem baklagillerden ve hem de çapa bitkisi
olduğundan, iyi bir ön bitkidir. Bölgemizde tavsiye edilebilecek ekim nöbeti;
yerfıstığı ana ürün olarak ekilecekse pamuk - yerfıstığı - buğday (arpa), İkinci
ürün olarak ekilecekse buğday (arpa) - yerfıstığı - pamuk şeklindedir.


3.2 Çeşit


Yerfıstığı ana ürün olarak ekilecekse olgunlaşma süresi
150-160 gün olan yarı yatık ve iri daneli çeşitler, ikinci ürün ekilecekse
olgunlaşma süresi 125-130 gün olan çeşitler seçilmelidir.


3.3 Toprak Hazırlığı



Ana ürün ekilecek yerfıstığı için toprak sonbaharda derin
olarak sürülür, Mart ayı içerisinde toprak tavının uygun olduğu zamanda
keseklerin parçalanması ve yabancı otların yok edilmesi için goble diskle
ikileme yapılır ve Nisan ayının ikinci yarısında ekimden hemen önce hafif bir
tapan çekilerek toprak hazırlığı tamamlanır.

İkinci ürün ekilecek yerfıstığı için ön bitki buğday veya
arpa hasadında, bitkiler mümkün olduğu kadar dipten biçilmelidir. Daha sonra
tarla, hasat artığı saplardan temizlendikten sonra, hemen tav suyu verilerek
tava getirilmeli. Toprak tava geldikten hemen sonra tarla kültüvatörle sürülüp
tapan çekilerek toprağın ekime hazır vaziyete getirilmesi sağlanmalıdır.


3.4 Ekim


Bölgemizde ana ürün yerfıstığının ekimine Nisan ayı
ortalarında başlanılmalıdır.

İkinci ürün ekimleri ise ön bitki hasadından sonra zaman
kaybetmeden hemen yapılabilmelidir. Ekilecek tohumları, ekimden önce
kabuklarından ayrılır. Yalnız daneler kapsüllerden çıkartılırken, danenin zarı
ufalanıp yırtılmamalıdır. Ekim zamanı tohumlar, mantari hastalıkları ve toprak
altı kurtlarına karşı ilaçlanmalı ve elde mevcutsa 100 gr iç tohuma 600 gr
bakteri kültürü aşılanmalıdır. İlaçlar ve bakteri kültürü aşılama, ekimden hemen
önce ve tohumlar hafif nemlendirilerek yapılmalıdır.

Ekim, çapa bitkileri için imal edilmiş ve yerfıstığına uygun
ekim plakaları takılan mibzerle yapılabildiği gibi, elde mevcut pamuk
mibzerlerinin tohum kovalarının çıkartılarak, kovaların arkasında yürüyen
kişilerin mibzerin teleskoplarına tohumları bırakmasıyla da yapılabilir.
Yerfıstığı ekiminde mibzer, 75-80 cm sıra arası ve 25-30 cm sıra üzeri
mesafesine ekim yapacak şekilde ayarlanmalıdır. Bu mesafelere göre dekara
verilecek tohum miktarı iç dane olarak, iri danelerinde 6-7 kg, küçük
danelerinde ise 4-5 kg dır. Yerfıstığında ekim derinliği 5-7 cm dir.


3.5 Gübreleme


Yerfıstığının gübre ihtiyacı, saf madde olarak dekara 3 kg
azot ve 8-9 kg fosfordur.

Gübrelerin tamamı ekimle birlikte, mibzerle tohum derinliğine
verilir.
fistik nasil dikilir, fistik nasil yetistirilir, yer fistigi, yer fistigi nasil, yer fistigi nasil yetisir, yer fistigi nasil yetistiriliyor, yer fistigi yerde mi yetisir, yer fistiginin yetistirilmesi, yerfistigi nasil yetisir, yerfitigi nasil yetisir, ..

Kaynak: İlginizi Çekecek Güzel Haberler Oyunlar ve fazlası
Googleda AraGoogle da bu haberi ara

ECBanner bloggping TurkeyRank.Com - Pagerank Servisi pagerankonline.de - Pagerank Anzeige ohne Toolbar On our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.com
Seo Memurvadisi Backlink Austausch ECBannerFree Automatic Backlinks Free Automatic Backlinks Free Automatic BacklinksFree Automatic Backlinks Free Automatic BacklinksFree Automatic Backlinks
Bu sitedeki yazılar telif hakkları göz önüne alınarak yayınlanmaktadır. Kaynak göstermeksizin Tamamı veya Bir Kısmının KOPYALANMASI YASAKTIR. yayınlanan bu makale ve eserlerin hak sahipleri herhangibir nedenle telif hakkı idda ederlerse ve bizce uygun görülmesi halinde (gerçeklik esası olması dahilinde) bize lütfen mail atsınlar (ozkan@mail.nu) en kısa sürede eserleriniz sitemizden kaldırlır. © 2008 www.odeveson.blogspot.com