******************************************************************************************************************************************
Bu Sitedeki Tüm Yazılar Ücretsizdir. Sadece Sizden İstediğimiz "Allah Bu Siteyi Hazırlayandan Razı Olsun" Amin... Demenizdir.
************************************************************************************************************************************ www.odeveson.blogspot.com adresindeki yazı ve makalelerin Kaynak göstermeksizin Tamamı veya Bir Kısmının KOPYALANMASI YASAKTIR.
8 Haziran 2008 Pazar Gönderen admin

NetWare


Novell ve NetWare' in Kısa Tarihi ve Sürümleri

Novell' in mikrobilgisayar endüstrisinin büyümesinde büyük etkisi oldu. 1970'lerde Z-80 tabanlı mikrobilgisayarlar geliştirdi ve 1980'lerin başlarında ilk ağ ürünlerini çıkardı. Kişisel bilgisayarın doğduğu yıllarda Novell' in ana ürünü, Motorola 68000 işlemcisine dayanan bir dosya paylaşım cihazıydı. 1983'te, IBM, bir sabit diski olan IBM PC XT' yi duyurduğunda, Novell buna sabit diski bir dosya paylaşım cihazına dönüştüren bir ürünle hızla cevap verdi. S-Net olarak bilinen bir kablo sistemiyle ile iş istasyonları birbirine bağlanmaktaydı.
Birkaç yıl sonra, Novell dosya sunucusu yeteneklerine sahip NetWare/86'yı duyurdu. Bu dosya sunucusu sadece ağ üzerindeki kullanıcılara dosya paylaşım imkanı sağlamıyor ayrıca kullanıcıların belli ağ kurallarına göre yetkilendirilmelerini de sağlıyordu. NetWare yaygınlaştıkça tasarımcıları da donanımdan bağımsız olma yeteneğini geliştirdiler. Novell kendi LAN donanımlarını üretmeyi bırakarak bir çok üretici için destek sağlamaya başladı. Bu NetWare' in bir endüstri standardı haline gelmesini sağladı. 1986'da , Advanced NetWare isimli yeni bir NetWare sürümü çıktı ve farklı ağ tiplerini dosya sunucusunda veya harici bir iş istasyonunda köprüleyerek, LAN donanımları için daha fazla destek sağladı Örneğin; sunucuya bir ethernet birde Token Ring kartını aynı anda takabiliyordunuz.
Advanced NetWare 286, Intel 80286 tabanlı sistemlerin avantajlarından yararlanmak üzere tasarlandı. OS/2 ve Microsoft Windows gibi ürünler ortaya çıkmadan uzun zaman önce çok görevlilik sağladı. Buna ek olarak, 80286'nın korumalı modunda çalışarak, sadece DOS modunda çalışırken sağlanamayacak gelişmiş özellikler sağladı ve DOS' un 640 KB' lık bellek sınırlamasına takılmadı. Öyle ki kullanıcıların çoğu NetWare' de paylaşımda olan bir dosyaya kendi bilgisayarlarındaki bir dosyadan daha hızlı erişiyorlardı. Yine bu sistem üzerinde istenirse 4 ayrı ethernet kartı kullanılabiliyordu.
Sonuçta, Novell ürün serisini ayırmaya başladı. Alt uçta, sınırlı sayıda kullanıcıyı destekleyen NetWare ELS (Entry Level System) sundu. Üst uçta ise, NetWare SFT 'yi (System Fault Tolerance) sundu. NetWare SFT diski üzerinde oluşabilecek hatalara karşı sunucuyu çok güvenli bir hale getirmişti. Novell, NetWare sunucusunda Macintosh bilgisayarlar için de dosya depolama desteği sunmaya başladı.
1989'da Novell, Intel 80386 işlemcisinin özelliklerinden tamamen yararlanmak üzere çıkarılmış NetWare 386 3.0 'ı piyasaya sürdü. NetWare 386 büyük ağları idare etmek için tasarlanmış tam 32 bitlik bir işletim sistemiydi. Ayrıca ağ üzerinde gelişmiş performans, güvenlik ve esneklik sağladı. 1990 Temmuzunda, Novell işletim sisteminin 3.1' ini piyasaya çıkardı bu seriyi 1991'de DOS, Macintosh, Windows, OS/2 ve UNIX dosya ve yazdırma servislerini destekleyen 3.11 takip etti. 1994'te geleneksel veritabanı sisteminden biraz dışarı çıkılarak X-500 yeni bir işletim sistemi olan NetWare 4 piyasaya çıktı.
1998'de, Novell NetWare 5 işletim sistemini sundu. Novell bu ürünle, yordamlar arasındaki iletişimlerim tümü için, çekirdek işletim sistemini TCP/IP ve geleneksel IPX protokolünün her ikisini de kullanmak üzere yeniden yazdı. Novell' in işletim sistemi, hem açık standartları, hem de mevcut endüstri standartlarını bağdaştırırken, "on temel servisi" de sağlıyor;
¨ Dizin servisleri, sayesinde yöneticiler büyük birleşik ağları idare edebilir, kullanıcıları ve kaynakları çabucak belirleyebilir; Microsoft' un NT gibi diğer işletim sistemlerini de destekler.¨ Çok-protokollü yöneltme, çeşitli endüstri standardı iletişim protokolleri ile ağlar arası iletişimi destekler.¨ DNS ve DHCP, geleneksel DNS ve ayrıca yeni Dynamic DNS (DDNS) desteği. Kapsayıcı düzeyindeki kısıtlamalara göre Internet adreslerinin atanması için, grafik tabanlı bir DHCP yönetim sistemi.¨ Ağ idaresi, yeni Zero Effort Networks' ü (Z.E.N.works) kullanan idare sistemi, yöneticilerin sunucuları, istemcileri ve tüm ağı izlemesini, optimize etmesini ve problemleri çözmesini sağlar.¨ Gelişmiş güvenlik, C2-tabanlı doğrulama servislerini ve Public Key Infrastructure Services' ı (PKIS) kullanarak bilgileri güvende tutar ve korur.¨ Dosya servisleri, kullanıcıların ağ üzerindeki dosyalara ve kaynaklara ulaşmasını ve paylaşmasını sağlar.¨ Novell Distributed Print Services, kullanıcıların paylaşımdaki yazıcılara erişmesini sağlayarak donanım maliyetlerini azaltır.¨ Netscape FastTrack Server, Web dökümanlarının yaratılmasını, yayımlanmasını ve sunulmasını sağlar.¨ Oracle8 for NetWare, ağ üzerindeki uygulamalara veritabanı yetenekleri sağlar.¨ ConsoleOne, yerel alanların izlenmesini ve dosya kopyalamayı destekleyen, yüzde yüz Java tabanlı bir sunucu idaresi uygulamasıdır.

Novell NetWare 5'in Özellikleri
NetWare 5, Intel Pentium ve üstündeki işlemcilerde çalışan 32 bitlik bir ağ işletim sistemidir. Bu, Novell' den "tümüyle yeni bir yaratık". NetWare 5, önceki NetWare 4 ürününün temel mantık ve yapısını kullanıyor ancak benzerlik sadece bu kadar. NetWare 5, tüm heterojen ağ ortamını kolayca idare etmenizi sağlayan bir araç grubu sunar. Temel işletim sistemi, istemci iş istasyonlarına hizmetler sunar, bu açıdan bu bir istemci-sunucu işletim sistemidir.
Sunucu ve iş istasyonları arasındaki ilişki aşağıdaki şekilde belirtilmiştir. İstemci kısmı, bir iş istasyonunda çalışır ve bir veya daha fazla sunucudan hizmet talebinde bulunur. Sunucu ağ donanım ve yazılımına erişimi denetleyerek ağ üzerindeki iletişimi idare eder. İstemci iş istasyonunda bir yönlendirici yazılım olarak kuruludur ve bir kullanıcı (veya çalışan bir uygulama) tarafından yapılan taleplerin, yerel işletim sistemi için olduğunu veya ağ üzerindeki bir sunucuya yönlendirilmesi gerektiğini tespit eder. Ağ, ağ donanımıyla yazılım arabirimlerini ve iletişim sistemini destekleyerek ağ üzerindeki mesajları alır ve gönderir.
NetWare işletim sisteminin çalışma prensiplerinin anlaşılması ilerideki detaylı konulara temel olarak ele alınmalıdır. Bu yüzden aşağıdaki şekli dikkatle inceleyerek istemci-sunucu yapılarını iyi bir şekilde kavramanız gerekmektedir.

NCP Nedir ?
NetWare 5'in sunduğu çekirdek servisler, NetWare Core Protocol (NCP) adı verilen bir iletişim mekanizmasını kullanır. NCP, bağlantı denetimini ve talep/cevap kodlamasını tanımlar. Etkin bir şekilde oturum ve paket düzeyinde hata kontrolü sağlar. Her paket, bir sıra numarası, bağlantı numarası, görev numarası, fonksiyon kodu ve servis tanımlama kodundan oluşur.
NetWare 5'in Genişleyebilirliği
NetWare 5, yüksek performansı, ölçeklenebilir ve esnek bir mimariyle bir araya getiren gelişmiş bir ağ sistemidir. NetWare 5, sunucu uygulamaları için uygun bir platformdur çünkü genişleyebilirdir. Novell Loadable Modules' ü (NLM) yükleyerek başka çekirdek servisleri veya Java uygulamaları kurabilirsiniz. NLM' ler Novell ve üçüncü parti geliştiriciler tarafından üretilen yazılım paketleridir.
NetWare 5'in Çekirdek Servisleri
Çekirdek (core) servisler, bir işletim sisteminin temelini, çekirdeğini oluşturan servislerdir. NetWare 5, çekirdeği (kernel), çok sayıda işlemci desteği, bellek yönetimi, DHCP/DNS, güvenlik gibi pek çok gelişim sunmaktadır.
NetWare 5'de Güvenlik
NetWare 5'in güvenlik özellikleri, büyük kurumsal ağ ortamlarında büyük önem taşır. Güvenlik pek çok düzeyde sağlanır.
¨ Login/şifre koruması : Kullanıcılar dosya sistemine erişimi kazanmak için LOGIN komutunu girerler. Önce kullanıcı isimlerini sonra şifrelerini girerler. Şifre olmadan herhangi bir erişim sağlanmaz. Giriş yaptıktan sonra kullanıcılar, ağ yöneticisinin kendilerine sağladıkları erişim yeteneklerine göre ağdan faydalanabilirler. ¨ Hesap kısıtlamaları : NetWare altında, her kullanıcı ağ yöneticisi tarafından idare edilen bir hesaba sahiptir. Kullanıcıların ne zaman ağa girebileceği, hangi iş istasyonlarını kullanabilecekleri ve hesaplarının ne kadar süreyle geçerli kalacağı gibi bir çok konuda kısıtlama sağlanabilir. Kullanıcıların şifrelerini sürekli değiştirmelerini sağlamak ve her seferinde farklı bir şifre kullanmalarını sağlamakta mümkündür.¨ Nesne ve dosya güvenliği : Ağ yöneticisi, nesne, dizin ve dosyalara emanetçi hakları atar. Bu haklar, kullanıcıların ağ üzerindeki dosya ve kaynaklara tam olarak nasıl erişebileceklerini tanımlar. Nesne hakları, bir kullanıcının ağ üzerindeki sunucu veya yazıcı gibi fiziksel cihazlara erişim haklarının belirlenmesidir. Dizin ve dosya hakları ise kullanıcıların sistem üzerindeki dosya ve dizilere olan erişim hakları içindir. ¨ Ağlar arası güvenlik : Novell Directory Services, ağların birbirine bağlı olduğu bir ortamda kullanıcı nesneleri ve erişim nesneleri dahil olmak üzere tüm nesneleri izler. Ağ yöneticileri NDS kullanarak kullanıcılara hesaplar yaratırlar ve bu hesapları kolaylıkla takip ederler. Kullanıcılar NDS tarafından kendilerine sunulan ağ olanaklarından faydalanmak için mutlaka bir kere ağa giriş yapmak zorundadırlar. Bu işlem login işlemidir.
Daha önce de belirtildiği gibi, Novell Directory ağ üzerindeki bir sunucuya bir kez giriş yaparak, kendisine tanımlanmış olan haklara göre ağ üzerindeki servislere erişebilir. Bir doğrulama özelliği, kullanıcıların ağı kullanmaya yetkili olduğunu kontrol eder. Bu, kullanıcıların alanlar gibi ağ üzerindeki bir nesneye nasıl erişeceği hakkında bilgi depolayan Access Control List (ACL) ile beraber çalışır.
Bir kullanıcı ağa giriş yaptığında, dizin sunucusu kullanıcının iş istasyonundan kullanıcının şifresini bildiğini doğrulamasını ister. Özel bir anahtar şifreleme tekniği kullanıcının doğrulamasında kullanılarak, kullanıcının şifresinin asla ağ kabloları üzerinden geçmemesi sağlanır. Bu, şifrenin başkaları tarafından yakalanarak yetkisiz giriş amacıyla kullanılmasını engeller.
Kullanıcılar doğrulama işleminden haberdar olmaz; bu arka planda çalışır. Doğrula her ağ oturumu için her kullanıcıya eşsiz bir tanımlama atar. Bu işlemden sonra sistem içerisinde işletim sistemi için kullanıcı şifresi değil yapılan bu tanımlama geçerli hale gelir.
Doğrulama kullanıcı şifresinin giriş işlemi dışında sistemde dolaşmamasını sağlar. Bu, anında kullanıcının o andaki istasyonunu ve sunucusunu tanımlayan farklı bir koda çevrilir. Doğrulama, ayrıca kullanıcılar arasındaki mesajların başkaları tarafından ele geçirilmesini de engeller.
Hesap izleme ve kaynak hesapları : Doğrulama ve erişim haklarına ek olarak, NetWare hesap izleme (auditing) özellikleriyle bağımsız bir kişinin (bir denetçi) ağ üzerindeki etkinlikleri izleyerek, sistem yöneticileri de dahil olmak üzere herkesin kendi işini yaptığını ve güvenliği kurcalamadığını denetleyebilmesini sağlar. Hesap izleme özellikleri, ağ üzerinde yapılan işlemleri bir LOG mantığı içerisinde kayıtlar ve denetçi istediği zaman bunları bir form halinde ona sunar. Denetçi sadece bu rapora ulaşabilir daha ileri düzeyde yetkisi yoktur.
Kaynak hesapları (resource accounting) özelliği, kullanıcılara ağ kullanımları için fatura çıkarmanın bir yolunu sağlar. Fiyatları bağlantı zamanına, diskten okunan veya diske yazılan blok sayısına, kullanılan disk alanına veya iş istasyonu tarafından yapılan talep sayısına göre belirleyebilirsiniz. Fiyat oranları gün içindeki saat dağılımıyla ve haftanın gününe göre değiştirilebilir.
NetWare Çalıştırmak İçin Gerekenler
Aşağıdaki listede NetWare 5 kurmak ve çalıştırmak için gerekenleri bulacaksınız.
¨ Bir pentium veya daha iyi bir işlemci.¨ Minimum 64 MB bellek gerektirir eğer sunucu üzerinde Java Applet' leri çalıştırılacaksa 128 MB bellek gerekir.¨ En az 230 MB depo alanı olan bir sabit disk. Bir DOS bölümü için 30 MB' a NetWare için 200 MB' a ihtiyacınız var.¨ Bir ISO 9660 uyumlu CD - ROM okuyucu (DOS için sürücüler ve Microsoft CD genişletmeleriyle birlikte) . Bu, NetWare 5'i bir CD - ROM 'dan kurmayı planlıyorsanız gerekir.¨ Bir veya daha fazla ağ arabirim kartı (NIC). Sunucuya takılı bir ağ kartı çok sayıda kullanıcıyı desteklemesine karşın, sunucuya birden fazla ağ kartı takarak kullanıcıları bu kartlar arasında paylaştırabilir ve ağ üzerindeki performansı arttırabilirsiniz. Sunucular için seçilen kartların, iş istasyonlarında kullanılanlardan daha iyi performansa sahip olması gerekir.¨ İş güvenliği amacıyla da UPS kullanmanız en uygun çözümdür.

Novell NetWare 5 Kurulumu
Aşağıda yeni bir sunucu yapılandırılması anlatılmıştır belirtilen basamaklar eksiksiz uygulandığında kurulum anında her hangi bir sorunla karşılaşılmayacaktır.
1. Yeni Sunucunun Hazırlanması
İlk yapmanız gereken sunucu olarak yapılandırılacak olan PC' yi hazırlamak ve sunucuyu DOS başlangıç disketiyle başlatmaktır.
Not: Eğer kurulum CD - ROM sürücüden yapılacaksa ve DOS tabanlı işletim i sistemi olarak Windows 98' den eski bir DOS sürümü kullanılacaksa autoexec.bat ve config.sys dosyaları içerisinde sürücü tanımlamaları yapılmış olması gerekir.
2. Bir DOS bölümünün yaratılması
Standart DOS FDISK ve FORMAT yardımcı programlarını kullanarak NetWare 5 sunucusunun başlangıç dosyaları için en az 30 MB' lık bir DOS bölümü yaratın
3. INSTALL Programının Çalıştırılması
NetWare kurulumu için CD' yi sürücüye takın ve INSTALL programını çalıştırın bu işlemi yaptıktan sonra NetWare 5 kurulum programı kendini diskinizde yapılandırmaya başlayacaktır. Bu işlem Windows 9X işletim sistemlerinin kurulumuna benzemektedir.
4. Kurulum Dilinin Seçilmesi
Karşınıza gelecek ilk pencerede NetWare kullanımı sırasında kullanacağınız dili belirlemeniz için bir menu gelir bu seçenekler arasında İngilizce, Fransızca, Almanca, İspanyolca, Portekizce ve İtalyanca seçenekleri bulunmaktadır. Seçimizi yaptıktan sonra ENTER tuşuna basmanız yeterli olacaktır.
5. Lisan Anlaşmasının Kabul Edilmesi
Bu ekranda Novell lisans anlaşmasını göreceksiniz. Bu anlaşmanın şartlarını kabul etmelisiniz aksi halde kurulum sona erer. Şartları kabul ederek kuruluma devam etmek için F10 tuşuna basın.
6. NetWare Hoş Geldiniz Ekranı
Bu bölümde kurulumun bir terfi mi yoksa yeni bir sunucu kurulumu mu olduğunun belirlenmesidir. Ayrıca bu bölümde NetWare başlangıç dosyalarının kurulacağı DOS bölümü de belirtilir.
7. Sunucu İçin Bölgesel Ayarlar
Ülke, klavye, tarih, saat gibi ülkelere göre değişen ayarların yapıldığı penceredir.
8. Fare ve Ekranın Seçilmesi
Bu bölümde standart ayarlar olarak PS/2 ve SVGA gelmektedir. TAB ve ENTER tuşlarını kullanarak bu seçenekleri istediğiniz şekilde düzenleyebilirsiniz.
9. Donanım Aygıtlarının Tespiti
Kurulum programı, bilgisayardaki çeşitli donanım parametrelerini otomatik olarak tespit eder. Bilgisayar çoklu işlemci desteğine sahipse ekranda Platform Support Module seçeneğini görürsünüz. Bilgisayarınız ağ kartlarında PCI - HotPlug teknolojisini destekliyorsa ekranınızda bu seçenekler için seçim yapabileceğiniz alanlar görünecektir. Bu alanlar pasif durumdaysa NetWare sisteminizi bu aygıtlar için yeterli görmemiş demektir.
10. Aygıt Sürücülerinin Tespiti
Kurulum programı ağ sürücüleri ve donanım aygıtları için en uygun sürücüleri tespit ederek bunları kullanır. NetWare Loadable Modules kısmı donanımın doğru çalıştırılması için NLM' ler içerir.
11. NetWare Bölümleri ve Alanları
Bu bölümde sunucu üzerinde bulunan NetWare bölümleri bulunur ve tanımlanırlar. Mevcut veriyi bölüm üzerinde korumak isterseniz, kurulum programından çıkın ve başta 'Upgrade' yordamını seçin. Devam ederseniz, mevcut tüm NetWare bölümleri ve alanları tahrip olacaktır.
12. Bir NetWare Bölümünün veya SYS Alanının Yaratılması
Kurulum programı, SYS alanı için tüm NetWare bölümünü kullanmayı varsayılan olarak gösterir. Çok sayıda alan veya NSS alanları için yer istiyorsanız Modify' ı seçin ve SYS bölümünün boyutunu değiştirin.
Kurulum Seçeneği NetWare 5 OS 250 MB NetWare 5 Recomended 350 MB NetWare 5 ALL 450 MB NetWare 5 ALL + Documents 600 MB
13. Alan Bilgisi Ekranı
Yarattığınız NetWare alanı üzerinde değişiklik yapacaksanız bu bölüm onun için düzenlenmiştir. Bu kısım kullanılarak NetWare alanı üzerinde alt bölümlemeler yapılabilir. Kurulumun bundan sonraki kısmı Java tabanlı GUI programıyla yapılacaktır.
14. Sunucu Adının Ayarlanması
Karşınıza gelen ekranda, içine yeni sunucunun ismini gireceğiniz bir alan göreceksiniz. Bu işlemden sonra NEXT butonuna basarak devam edebilirsiniz.
15. Dosya Sisteminin Konfigurasyonu
Mevcut bir alanı seçerek GUI arabiriminden istediğiniz değişiklikleri yapabilirsiniz.Eğer bu pencerede Free Space kısmını seçerseniz karşınıza yeni bir disk alanı tanımlamanız için farklı bir pencere gelecektir. 16. Alanların Bağlanması Tüm yeni alanların hemen aktif hale geçmelerini yada sunucu yeniden başlatıldığında aktif hale gelmelerini sağlar.

17. Ağ Protokolleri
Bu ekran ağ kartlarına hangi protokollerin bağlanacağını seçmenizi sağlar. Bu pencerede tespit edilen bütün ağ kartları listelenirler. Sadece IP onay kutusunu seçerseniz TCP/IP ortamında çalışırsınız. Bu, Compatibility Mode sürücülerini kullanılarak IPX trafiği için geçişli destek sağlar. Bu modda, bir TCP/IP bağlantısı üzerinden başka bir ağı hedefleyen IPX paketleri, IP paketlerine sarılır. IPX SAP' lerinin yerini, NDS aramalarını kullanan yeni bir NCP arama özelliği alır. Compatibility Mode sürücülerini reddedecekseniz, AUTOEXEC.NCF dosyasından LOAD SCMD satırını silin.
IP ve IPX onay kutularının her ikisini de seçerseniz, sunucu tüm TCP/IP trafiğini IP protokolünü kullanarak idare eder. Sunucu, ayrıca IPX protokolünü kullanarak yayın yapar ve tüm IPX taleplerini cevaplar.
IP onay kutusu seçildiğinde, bir IP adresi, subnet mask ve bir Router (gateway) adresi girmeniz istenir. Ağ geçidi (gateway) adresi, bir Internet bağlantısındaki ağ geçindeki bir IP adresi veya WAN'ınızdaki bir yönelticinin adresidir.

18. Saat Diliminin Seçilmesi
Bu bölümde ülkelere göre değişen saat ayarlamalarının yapılması için gereken seçenekler bulunmaktadır. Daylight Saving Time onay kutusu seçildiğinde yaz saati uygulaması yapan ülkeler için otomatik düzenlemeler yapılır.
19. NDS 'in Kurulumu
Yeni sunucu mevcut bir NDS kurulabilir veya yeni bir ağaç tanımlanabilir. Varsayılan, mevcut bir ağacı kullanmaktır. Yeni bir NDS yaratmak için ikinci radyo düğmesini seçmeniz gerekmektedir. Sunucuya yeni bir NDS kurmanız durumunda diğer kullanıcılar bu NDS için tanımlama yapmadıkları sürece bu konumu kullanamayacaklardır.

20. NDS Konfigurasyonu ve Admin Kurulması
Bu bölümde sunucu adı, sunucunun ağaç yapısında bulunduğu konum gibi tanımlamalar yapılabilmektedir. Sunucu adı default olarak Admin' dir. Bu ismi değiştirmemeniz ağın yönetimi için kolaylık sağlayacaktır.
21. NDS Özeti
NDS kurulduktan sonra kurulan NDS' in yapılandırma bilgileri kullanıcının kontrolü amacıyla bir pencere şeklinde kullanıcıya sunulur. 22. Kurulumun Sonlandırılması
Bu bölümde Lisans işlemleri, seçilen programların kurulması, sistemin isteğe göre özelleştirilmesi işlemleri yapılacaktır. Sonraki pencerelerin varsayılan değerlerle geçilmesi yeni başlayan kullanıcılar için en uygun yöntemdir. Bu işlemler tamamlandıktan sonra bilgisayarı yeniden başlatmanız için bir soru penceresi gelecektir. Bu pencereyi onayladığınız da kurulum tamamlanacaktır.
23. Sunucunun Başlatılması
Sunucuyu kapattıysanız sunucuyu yeniden başlatacak komutu bilmeniz gerekiyor. SERVER.EXE komutu sunucunun sabit diskinin DOS bölümünde NWSERVER dizininde bulunmaktadır. Komutu çalıştırmanız için bu dizine geçmeniz gerekmektedir. Bu işlemi her defasında tekrarlamamak için AUTOEXEC.BAT dosyası üzerinde düzenlemeler yapabilirsiniz.
NetWare işletim sisteminde her açılışta rutin olarak yapılan işlemlerin düzenlendiği dosyanın adı STARTUP.NCF' dir. Bu dosya içerisinde yazılmış komutlar SERVER.EXE çalıştırıldıktan hemen sonra uygulanırlar. SERVER.EXE yükleme sırasında değişik alternatifler sunan bir çok parametreye sahiptir. Bunlar,
§ - S Bu parametreden sonra STARTUP.NCF yerine alternatif bir toplu iş dosyasının çalıştırılması için kullanılır.
SERVER -S ALTSTART.NCF
§ - NA Bu parametre ile AUTOEXEC.NCF dosyasının açılışta çalıştırılmaması için kullanılır.§ - NS AUTOEXEC.NCF ve STARTUP.NCF dosyalarını açılış dışı bırakmak için kullanılır.§ - NL Sunucu bileşenleri yüklenirken açılış logosunun gösterilmesini engellemek için kullanılır.

NetWare 5 Sunucu Konsolu Komutları ve Araçları
ABORT REMIRROR Bu komut, bir mantıksal bölüm üzerinde aynalanma işlemini durdurur.
ADD NAME SPACE Bu komut, sunucunun DOS haricindeki dosyaları bir NetWare alanında depolayabilmesini sağlar.
ALERT Bu komut, NetWare uyarılarını düzenler. Belirli olayların gösterilmesi, kaydedilmesi veya uyarı alınmamasını sağlayabilir. Bu komutu kullanarak bilgi ekranlarının içeriklerini kısıtlayabilirsiniz.
ALIAS Bu komut, başka bir komut katarını temsil eden kullanıcı tanımlı bir anahtar kelime kullanabilmenizi sağlar.
ATCON Bu komut Apple Talk ağ bölümlerinin etkinliklerini izler.
ATMCON Bu komut, Apple Talk yönelticisinin konfigurasyonunu ve geri kalan Apple Talk ağına bağlantınızı kontrol etmenizi sağlar.
BIND Bir ağ kartına ve LAN sürücüsüne iletişim protokolünü bağlar.
CAPITRCE Bir ISDN bağlantısı üzerindeki bir PPP hatasında hata ayıklar.
CDROM Bir CD - ROM sürücüyü NetWare formatında çalışmasını sağlar.
CHARSET NetWare 5 sunucusu tarafından kullanılan kod sayfasını değiştirir.
CLEAR STATION Bir istemci iş istasyonunun bağlantısını kopartır.
CLS Konsol ekranın temizler ve konsol komut satırını ekranın üst kısmına taşır.
CONFIG Network ayarları hakkında faydalı bilgileri ekrana listeler.
CONLOG Bütün konsol mesajlarını yakalayarak bir LOG dosyasına yazar. CONSOLEONE Tüm ağ kaynaklarının merkezi yönetim ve idaresi için grafiksel JAVA uygulamasını başlatır.
CPUCHECK CPU' ya ait bilgileri ekranda görüntüler.
DISABLE LOGIN Kullanıcıların sunucuya girişini engeller.
DISMOUNT Sunucuya bağlanmış bir alanı ayırır.
DISPLAY ENVIRONMENT Geçerli arama yollarını ve ayarlanabilir sunucu parametrelerini varsayılan değerler ve aktif değerler olmak üzere aralıklarla ekrana gösterir.
DISPLAY INTERRUPTS Atanmış donanım kesmelerini ve bu kesmelerin değerlerini ve istatistiklerini gösterir.
DISPLAY MODIFIED ENVIRONMENT Varsayılan değerlerden farklı değer atanmış tüm sunucu parametrelerini listeler.
DISPLAY NETWORKS Tanımlı bütün ağları listeler.
DISPLAY PROCESSORS Sunucuda kurulu olan tüm işlemcilerin durumunu gösterir.DISPLAY SERVERS Ağ üzerinde SAP paketleri tarafından duyurulan tüm IPX sunucularının ve servislerinin listesini gösterir.
DOWN Sunucunun düzgün bir şekilde kapanmasını sağlar. EXIT komutuda aynı işi görmektedir.
DSDIAG Geçerli NDS konfigurasyonunu gösterir, NDS ağacını kontrol eder ve hata varsa tespit eder.
DSMAINT NDS bilgisini kaydeder, geri yükler veya bir donanım hatası sonrasında donanım ayarlarını geri yükler.
DSMERGE İki ayrı NDS ağacını bir tek ağaç olarak birleştirir.
DSREPAIR Kayıt, şema, bindery nesnesi veya dış referans problemleri gibi NDS veritabanındaki problemleri düzeltir.
EDIT DOS ve NetWare alanlarındaki bölümlerindeki ascii dosyalarını düzenlemek için kullanılan komuttur.
ENABLE LOGIN Sunucunun login işemini yeniden gerçekleştirir.ENABLE TTS Sunucu üzerinde TTS (Transaction Tracking System) yazılımını başlatır. Bu komutun gereksiz kullanmayınız.
FILTCFG IPX, TCP/IP ve Apple Talk protokollerinde filitreler yaratır ve bunları düzenler.
FRCON Link/Frame Relay arabirim konfigurasyonunu ve istatistiklerini görmenizi sağlar
FRTRACE Frame Relay Trace aracını çalıştırır.
HELP Bir konsol komutunun sözdizimini kısa bir açıklama ve örnekle gösterir.
INETCFG IPX, IP ve Apple Talk protokollerinin ağlar arasın konfigurasyonunu düzenler ve özelleştirir.
INITIALIZE SYSTEM NETINFO.CFG dosyasındaki tüm komutları çalıştırarak çok protokollü yöneltici konfigurasyonu sağlar. Bu komutu zaten başlamış olan bir sunucu üzerinde çalıştırmanız hatalara neden olabilir.
IPCU Mevcut bir NetWare alanını NSS (Novell Storage Services) alanına kopyalar.
IPXCON IPX monitörünü çalıştırır. Bu monitör üzerinden gerekli ayarlamalar yapılabilir.
IPXPING Ağ üzerindeki iş istasyonlarının IPX bağlantı yeteneklerini gösterir.
JAVA Sunucuda JVM (Java Virtual Machine) yükler ve java uygulamalarının sunucu üzerinde grafiksel bir ortamda çalıştırılmalarını sağlar.
JEDITOR Grafik tabanlı bir editor programı çalıştırır.
KEYB Klavye dilini değiştirir. Bunu için KEYB komutunun bellekten atılması gerekmektedir daha sonra istenen dil seçeneği yüklenebilir.
LOAD NetWare' a yükleme yapmak amacıyla kullanılır. Sunucu yüklemesi veya bellek yüklemesi yapılabilir.
MEMORY İşletim sisteminin adresleyebileceği toplam adres miktarını listeler.
MEMORY MAP DOS ve NetWare için ayrılan bellek miktarını byte cinsinden ekrana listeler.
MIRROR STATUS Aynalanmış disk bölümleriyle bu bölümlerin durumlarını ekrana listeler.
MOUNT Bir NetWare alanını kullanıcılar tarafından kullanılabilir hale getirir.
NAME Bu komut sunucunun ismini gösterir.
NIASCFG Novell Internet Access Server (NIAS) yazılımını ayarlamanızı sağlar. PPP, IPX, IP, AppleTalk ve Source Route Bridge (SRB) için konfigurasyonlar ayarlayabilir ve düzenleyebilirsiniz.
NSS NSS işlemlerinin düzenlenmesi için kullanılan komuttur. Daha detaylı bilgiye Novell dokumanlarından ulaşılabilir.
NWCONFIG Sunucu üzerinde çeşitli ayarlamalar ve düzenlemeler yapmak amacıyla kullanılan NetWare komutudur.
PING Ağdaki bir IP düğümüne bir echo sinyali gönderir.
PROTOCOL Sunucu üzerindeki kayıtlı protokolleri gösterir.
REGISTER MEMORY İşletim sistemindeki tanımlanmış olan bellek miktarını yeniden adreslemek için kullanılır.
REMIRROR PARTITION Bir mantıksal alanın yeniden düzenlenmesi işlemini başlatır.
REMOV STORAGE ADAPTER Depolama sürücüsünün bir örneğini kaldırır.
ROUTE Bir Token Ring kablo sisteminde, NetWare çerçeve paketlerinin IBM uyumlu kaynak köprülerinden geçmesini sağlar.
RS232 Uzaktan iletişim amacıyla bir portu ayarlar.
SET Çeşitli işletim sistemi parametrelerini görerek ayarlamanızı sağlar.
STOP PROCESSORS Çok işlemcili bir bilgisayarda ikinci veya sonraki bir işlemciyi durdurmanızı sağlar.
VREPAIR Tanımlanmış alanlar üzerindeki problemleri düzeltir ve ekrana listeler.

Googleda AraGoogle da bu haberi ara
Etiketler:

ECBanner bloggping TurkeyRank.Com - Pagerank Servisi pagerankonline.de - Pagerank Anzeige ohne Toolbar On our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.com
Seo Memurvadisi Backlink Austausch ECBannerFree Automatic Backlinks Free Automatic Backlinks Free Automatic BacklinksFree Automatic Backlinks Free Automatic BacklinksFree Automatic Backlinks
Bu sitedeki yazılar telif hakkları göz önüne alınarak yayınlanmaktadır. Kaynak göstermeksizin Tamamı veya Bir Kısmının KOPYALANMASI YASAKTIR. yayınlanan bu makale ve eserlerin hak sahipleri herhangibir nedenle telif hakkı idda ederlerse ve bizce uygun görülmesi halinde (gerçeklik esası olması dahilinde) bize lütfen mail atsınlar (ozkan@mail.nu) en kısa sürede eserleriniz sitemizden kaldırlır. © 2008 www.odeveson.blogspot.com