******************************************************************************************************************************************
Bu Sitedeki Tüm Yazılar Ücretsizdir. Sadece Sizden İstediğimiz "Allah Bu Siteyi Hazırlayandan Razı Olsun" Amin... Demenizdir.
************************************************************************************************************************************ www.odeveson.blogspot.com adresindeki yazı ve makalelerin Kaynak göstermeksizin Tamamı veya Bir Kısmının KOPYALANMASI YASAKTIR.

Buharlaşma'nın Özellikleri ve Kaynama İle Arasındaki Fark

13 Mayıs 2011 Cuma Gönderen admin
Buharlaşma Nasıl Olur?
Kaynama sırasında gaz haline geçen sıvı molekülleri (gaz kabarcığı)
basıncını düşürerek yüzeye çıkmaya çalışır.Sıvı yüzeyinden ayrılan
kabarcığın basıncı dış basınca (açık hava basıncı) eşit olur. Açık
hava basıncı değiştikçe sıvının kaynama sıcaklığı değişir. Deniz
seviyesinden yukarılara çıkıldıkça açık hava basıncı düşer, sıvının
kaynama sıcaklığı azalır.



BUHARLAŞMA: Herhangi bir sıcaklıkta , yüzeyde olan sıvı
moleküllerinden ,kinetik enerjisi yüksek olan tanecikler, tanecikler
arası çekim kuvvetini yenerek sıvı halden gaz hale geçerler. Bu olaya
buharlaşma denir. Buharlaşma sırasında geride kalan sıvı
moleküllerinin ortalama kinetik enerjisi azaldığı için, çevreden ısı
alarak enerjisini yükseltir.Buharlaşma olayı bu şekilde devam eder.

BUHARLAŞMA HIZI:
Birim zamanda sıvı yüzeyinden ayrılarak , sıvı halden buhar haline geçen tanecik sayısıdır.
Buharlaşma hızı ;
sıcaklık artıkça,
sıvı yüzeyinin alanı artıkça ve
sıvı tanecikleri arasındaki çekim kuvveti azaldıkça, artar.

BUHARLAŞMA İLE KAYNAMA ARASINDAKİ FARKLAR
*Buharlaşma her sıcaklıkta olur , kaynama belirli sıcaklıkta belirli basınçtadır.
*Buharlaşma yüzeyseldir , kaynama sıvının her noktasında olur.
*Sıcaklık artıkça buharlaşma hızı artar , kaynama sırasında buharlaşma hızı maksimum olur.


Buharlaşma hem açık kaplarda hem de kapalı kaplarda olur.Açık kaplarda
buharlaşma sıvı tamamen bitinceye kadar devam ederken , kapalı
kaplarda sıcaklıkta sabitse bir süre sonra yoğunlaşma da başlar, çünkü
buhar haline geçen moleküller birbirleriyle çarpışırken enerji
alışverişinde bulunurlar. Enerjisi azalan molekül tekrar sıvı hale
dönüşür.Bu olaya yoğunlaşma denir.

Buharlaşan molekül sayısı ile yoğunlaşan molekül sayısı birbirine eşit
olunca dinamik bir denge kurulur.Bu denge sırasında buhar
moleküllerinin sayısı değişmediği için buharın yaptığı basınç da
değişmez. Bu basınca , sıvının o sıcaklıktaki denge buhar basıncı yada
kısaca buhar basıncı denir.

BUHAR BASINCI
1. Sıcaklık arttıkça artar.
2. Moleküller arası çekim kuvveti arttıkça azalır.
3. Sıvıda çözünmüş katı madde oranı arttıkça azalır.

Dikkat: Sıvıların buhar basınçları sıvının miktarına ve sıvının yüzey
alanına ve buharın hacmine bağlı değildir.

*Molekülleri arasındaki çekim kuvveti zayıf olan sıvının buharlaşması
kolay olduğu için buhar basıncı yüksektir.Buhar basınçları yüksek olan
sıvılar uçucudur.

* Aynı sıcaklıkta iken buhar basıncı yüksek olan (uçucu) sıvının
kaynama sıcaklığı düşüktür.

Kaynak: İlginizi Çekecek Güzel Haberler Oyunlar ve fazlası
Googleda AraGoogle da bu haberi ara

ECBanner bloggping TurkeyRank.Com - Pagerank Servisi pagerankonline.de - Pagerank Anzeige ohne Toolbar On our way to 1,000,000 rss feeds - millionrss.com
Seo Memurvadisi Backlink Austausch ECBannerFree Automatic Backlinks Free Automatic Backlinks Free Automatic BacklinksFree Automatic Backlinks Free Automatic BacklinksFree Automatic Backlinks
Bu sitedeki yazılar telif hakkları göz önüne alınarak yayınlanmaktadır. Kaynak göstermeksizin Tamamı veya Bir Kısmının KOPYALANMASI YASAKTIR. yayınlanan bu makale ve eserlerin hak sahipleri herhangibir nedenle telif hakkı idda ederlerse ve bizce uygun görülmesi halinde (gerçeklik esası olması dahilinde) bize lütfen mail atsınlar (ozkan@mail.nu) en kısa sürede eserleriniz sitemizden kaldırlır. © 2008 www.odeveson.blogspot.com